Martti Rousi

Martti Rousi on yksi sukupolvemme parhaista sellisteistä. Hän on ollut yhtä menestyksekäs sekä solistina että opettajana. Vuonna 1986 Rousi voitti hopeaa VIII Tshaikovskin kilpailussa Moskovassa. Siitä lähtien hän on esiintynyt johtavien pohjoismaisten ja eurooppalasten orkestereiden, kuten Helsingin, Tukholman ja Oslon radioiden sinfoniaorkestereiden, Kööpenhaminan filharmonikkojen, CBSO:n Birminghamissa, Mariinsky-orkesterin, Moskovan sinfoniaorkesterin, Puolan ja Unkarin kansallisorkestereiden, Statsphilharmonie Rheinland-Pfaltzin sekä Shanghain ja Johannesburgin filharmonikoiden solistina. Hän on tehnyt yhteistyötä Esa-Pekka Salosen, Valeri Gergievin, Okko Kamun, Osmo Vänskän, Sakari Oramon, Olli Mustosen, Ari Rasilaisen, Leif Segerstamin, Emmanuel Krivine, Bernhart Kleen, Joseph Swensenin ja Muhai Tangin kanssa. 

Rousilla on laaja repertuaari pienemmille orkestereille sävellettyä musiikkia barokin aikakaudesta moderniin ja hän on esiintynyt mm. Moskovan, Münchenin, Ostrobotnian, Tallinnan ja Toulousen kamariorkestereiden kanssa. 

1990-luvulla Rousi soitti pianotriossa viulisti Leonidas Kavakoksen ja pianisti Peter Nagyn kanssa esittäen myös Beethovenin triple- ja Brahmsin double-konsertot. Resitaaleissa hän  on esiintynyt pianistien, kuten Olli Mustosen, Kathryn Stottin, Henri Sigfridssonin, Laura Mikkolan, Massimo Somenzin ja Juhani Lagerspetzin kanssa. Hänet on myös kutsuttu monille johtaville kamarimusiikkifestivaaleille ympäri maailmaa. 

Vuosina 1993–2009 Rousi toimi Turun musiikkifestivaalin taiteellisena johtajana, ja hänen vuosinaan festivaaleilla esiintyivät monet legendaariset tähdet, kuten Svjatoslav Richter, Yehudi Menuhin, Vladimir Azkenazy, Valeri Gergiev ja Lang Lang. Vuonna 2010 hänestä tuli SIBAFESTin taiteellinen johtaja Helsingissä ja 2010–2011 hän oli Sibelius-sarjan taiteellinen johtaja Verkatehtaassa Hämeenlinnassa. Vuonna 2012 Rousi nimitettiin Suvisoitto-festivaalin taiteelliseksi johtajaksi Sysmässä. Vuonna 2019 hän alkoi johtaa Helsingin uutta Cellofestiä, joka kerää innostavia nuoria solisteja johtaviin konserttisaleihin Suomessa. 

Rousi on toiminut raadin jäsenenä monissa merkittävissä kansainvälisissä kilpailuissa, kuten XIV Tshaikovskin kilpailussa Moskovassa vuosina 2011 ja 2015. Hän oli juryssä myös Vittorio Gui -kilpailussa Firenzessä, Lyon International Duo Competitionissa, Eleanore Schoenfeld Competitionissa, Classic Strings -kilpailussa Wienissä, Mravinsky Competitionissa, Solistpriset-kilpailuissa Tukholmassa ja kansainvälisessä Paulon sellokilpailuissa Helsingissä.

Rousin tärkeimmät opettajat ovat olleet Arto Noras, Janos Starker, Natalia Gutman, Valter Deshpalj ja William Pleeth. Vuodesta 1995 Rousi on toiminut sellonsoiton professorina Sibelius-akatemiassa Helsingissä. Hänen sellotuntinsa houkuttelevat huipputaitureita ympäri maailmaa. Vuonna 2016 hänet kutsuttiin vierailevaksi professoriksi Shanghain konservatorioon. 

Vuonna 2010 Rousi perusti Sibelius-akatemian sellovirtuoosit -nimisen kokoonpanon parhaiden opiskelijoidensa kanssa, ja he ovat esiintyneet muiden muassa Mariinsky-konserttisalissa, Tampere-talossa ja Verkatehtaassa Hämeenlinnassa. Kesäkuussa 2017 heidät kutsuttiin arvostetuille Stars of the White Nights -festivaaleille. 

Rousi järjestää mestarikursseja johtavissa akatemioissa kaikilla mantereilla ja opettaa säännöllisesti House of Musicissa Pietarissa. Hän on levyttänyt useita soolo- ja kamaritallenteita ONDINE- ja FINLANDIA-levymerkeillä. 

Rousi soittaa Carlo Giuseppe Testoren (1690) ja J-B Lefevren (1760) selloja, hänen suosikkijousensa on FX Tourte 1810-luvulta.