Martti Rousi

Martti Rousi on sukupolvemme parhaita sellistejä ja menestynyt niin solistina kuin opettajana. Hänellä on laaja ohjelmisto pienemmille orkestereille sävellettyä musiikkia barokin aikakaudesta moderniin ja hän on esiintynyt festivaaleilla eri puolilla maailmaa.

Vuosina 1993–2009 Rousi toimi Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Vuonna 2010 Rousi koosti parhaista opiskelijoistaan oman ensemblen ja toimi Sibafestin taiteellisena johtajana, 2010–2011 hän oli Sibelius-sarjan taiteellinen johtaja Hämeenlinnan Verkatehtaalla ja 2013–2014 Sysmän Suvisoitto-festivaalin taiteellinen johtaja. Vuonna 2019 hän perusti Laura Martinin kanssa Helsingin Cellofest-tapahtuman.

Rousin tärkeimpiä opettajia ovat olleet Arto Noras, Janos Starker, Natalia Gutman, Valter Deshpalj ja William Pleeth. Hän on toiminut Sibelius-Akatemian sellonsoiton professorina vuodesta 1995 ja vuodesta 2016 Shanghaissa. Lisäksi hänellä on mestarikursseja eri puolilla maailmaa. Hän on levyttänyt useita soolo- ja kamaritallenteita Ondine- ja Finlandia-merkeille.

Rousi on toiminut tuomariston jäsenenä monissa merkittävissä kansainvälisissä kilpailuissa.