Kapellimestarit ja orkesterit

Sinfonia Lahti
Sinfonia Lahti on perinteet tunteva ja uutta luova lahtelainen, suomalainen ja kansainvälinen orkesteri.
Sinfonia Lahden toiminnan ytimessä on laaja ja monipuolinen sinfoniakonserttien sarja, jota täydentävät laadukkaat viihdekonsertit. Painokkaassa osassa on Lahden ja sen alueen lapsille ja nuorille suunnattu toiminta. Orkesterin koti on Sibeliustalo, jonka ovat listanneet akustiikaltaan yhdeksi maailman parhaista konserttisaleista mm. The Guardian, The Wall St. Journal ja Die Welt.
Lue lisääSinfonia Lahden laajan tunnettuuden maailmalla ovat luoneet mittava levytystoiminta, lukuisat ulkomaanvierailut ja verkkokonsertit. Jo yli 30 vuotta jatkunut levytystyö pääosin ruotsalaisen BIS-levymerkin kanssa on tuottanut lukuisia kansainvälisiä levypalkintoja, kolme platinalevyä ja seitsemän kultalevyä tuoneet noin sata äänitettä, joita on myyty maailmanlaajuisesti yli 1,2 miljoonaa kappaletta. Erityistä huomiota ovat saaneet Osmo Vänskän johtamat, orkesterin maineelle kansainvälisesti tunnettuna Sibelius-orkesterina pohjaa luoneet Sibelius-levytykset mm. viulukonserton ja viidennen sinfonian alkuperäisversioista. Orkesterin kunniasäveltäjän Kalevi Ahon tuotannolla on niin ikään merkittävä rooli orkesterin levytystuotannossa.
Sinfonia Lahti on esiintynyt useilla merkittävillä festivaaleilla ja musiikkiareenoilla ympäri maailman, mm. BBC Proms -festivaalilla Lontoossa, Valkeat yöt -festivaalilla Pietarissa, Amsterdamin Concertgebouwssa Berliinin filharmoniassa, Wienin Musikvereinissa ja Buenos Airesin Teatro Colónissa. Orkesterin konserttivierailut ovat suuntautuneet Japaniin, Kiinaan, Etelä-Koreaan, Yhdysvaltoihin, Etelä-Amerikkaan sekä useisiin Euroopan maihin. Kotimaassa Sinfonia Lahti on vieraillut vuodesta 2007 säännöllisesti Hämeenlinnan Verkatehtaalla ja on tuttu näky myös muilla suomalaislavoilla.
Sinfonia Lahti aloitti säännölliset konserttilähetykset internetissä ensimmäisenä orkesterina maailmassa Classiclive.com-sivustolla vuonna 2007, ja keväällä 2021 julkaistiin orkesterin oma SL Classiclive -konserttiapplikaatio. Vuonna 2015 aloitettu Hiilivapaa Sinfonia Lahti -hanke toi orkesterille kansainvälisen Classical:NEXT-innovaatiopalkinnon vuonna 2018.

Petri Komulainen
Petri Komulainen on kysytty kapellimestari, käyrätorvisti ja pedagogi. Hänet tunnetaan laaja-alaisena, monipuolisena ja innovatiivisena muusikkona, joka on kotonaan niin sinfoniarepertuaarin, oopperan kuin kamarimusiikin parissa sekä kapellimestarina että instrumentalistina. Aikamme musiikki ja orgaaninen yhteistyö säveltäjien kanssa on hänelle erityisen läheistä, ja sen tuloksena on syntynyt useita merkittäviä teoskokonaisuuksia, kuten Harri Ahmaksen Käärmesormus-ooppera, Paavo Heinisen Aiolos-konsertto sekä useat kantaesitykset Zagros Ensemblen taiteellisen johtajuuden aikana.
Petri Komulainen opiskeli käyrätorvensoittoa ja orkesterinjohtoa Helsingin konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa, Freiburgin musiikkikorkeakoulussa Saksassa ja Baselin Schola Cantorumissa Sveitsissä. Komulainen valmistui Sibelius-Akatemiasta erinomaisin arvosanoin musiikin maisteriksi sekä esittävän säveltaiteen että orkesterinjohdon koulutusohjelmista 2008. Hän sai kolmannen palkinnon kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa 2006.

Tapiola Sinfonietta
Tapiola Sinfonietta on vakiinnuttanut asemansa Suomen johtavana kamariorkesterina. Vuonna 1987 perustetussa Espoon kaupunginorkesterissa soittaa 44 muusikkoa. Rohkeat ohjelmistovalinnat ja vivahteikkaat tulkinnat ovat saaneet kiitosta aikakaudesta ja tyylisuunnasta riippumatta.
Tapiola Sinfonietta esiintyy usein ilman kapellimestaria, mikä kuuluu kamarimusiikillisena yhteissoittona, jossa jokaisella muusikolla on ratkaiseva rooli.
Lue lisääOrkesterin kotisali on Espoon kulttuurikeskuksessa, arkkitehtuuristaan tunnetussa Tapiolassa. Poikkeuksellisen laaja-alainen yleisötyö ulottuu Espoossa kaikkiin ikäryhmiin kohtuvauvoista senioreihin, ja esiintymiset tavoittavat kuulijoita myös konserttisalien ulkopuolella.
Tapiola Sinfonietta konsertoi säännöllisesti kotimaisilla festivaaleilla, ja vierailut ulkomailla ovat vahvistaneet kansainvälistä tunnettuutta palkitun diskografian ohella.

Helsingin kaupunginorkesteri
Kun Robert Kajanus perusti orkesterin Helsinkiin kesällä vuonna 1882, hänen kunnianhimoinen suunnitelmansa oli kerätä kaupungin parhaat muusikot ja ulkomailta palkatut soittajat yhteen ja tarjota helsinkiläisille elämyksiä suurten säveltäjien mestariteoksista viikoittaisilla konserteilla 36 soittajan voimin.
Periaate huippumuusikoiden säännöllisestä orkesteritoiminnasta on pysynyt elinvoimaisena näihin päiviin saakka. Lähes 140 toimintavuotensa aikana Helsingin kaupunginorkesteri on kantaesittänyt valtaosan Jean Sibeliuksen sinfonisesta tuotannosta säveltäjän itsensä johdolla, ja jatkaa oman aikansa musiikin esittämistä tilaamalla teoksia sekä kansainvälisiltä että kotimaisilta säveltäjiltä. Vuosina 2019–2025 toteutettava tilaussävellysten sarja, kahdeltatoista nykysäveltäjältä tilatut Helsinki-variaatiot liittävät oman aikamme sävelet ennen vuonna 1945 sävellettyihin Helsinki-aiheisiin teoksiin.
Lue lisääVerkossa sekä mm. keskustakirjasto Oodissa suorana ja jälkilähetyksenä nähtävät HKO Screen -konsertit sekä taustoittavat haastattelut tuovat katsojan entistäkin lähemmäksi soivan taideteoksen syntyprosessia. Yhteistyö levy-yhtiö BISin kanssa tallentaa orkesterin tulkintoja huipputason äänityksinä kaikkien saataville ja pitkälle tulevaisuuteen.
Helsingin kaupunginorkesterilla on toimintansa aikana ollut 13 ylikapellimestaria. Vuonna 2016 aloittaneen ylikapellimestari Susanna Mälkin johdolla orkesteri on kehittynyt kansainvälisesti yhä vaikuttavammaksi sinfoniaorkesteriksi, jonka tunnistettava sointi on tärkeä osa helsinkiläistä äänimaisemaa.

Rumon Gamba
Brittiläinen kapellimestari Rumon Gamba on nimitetty Oulu Sinfonian ylikapellimestariksi tammikuusta 2022 alkaen. Aiemmin hän on toiminut NorrlandsOperanin pääkapellimestarina (2008–2015), Aalborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina (2011–2015), sekä Islannin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja musiikillisena johtajana (2002–2010). Hän johtaa säännöllisesti BBC:n orkestereita, ja on esiintynyt useita kertoja BBC Proms -festivaalilla.
Viimeisimpinä sekä tulevina kausina yhteistyötä on ollut ja tulee olemaan Orquesta Sinfonica de Galician, Rotterdamin ja Brysselin filharmonikkojen, Romanian radio-orkesterin, Makedonian filharmonikkojen ja RTE National Symphonyn, sekä useita konsertteja ja levytyksiä BBC Philharmonic Orchestran kanssa.
Rumon Gamba on johtanut lukuisia oopperoita, kuten Rigoletto Scottish Operassa, Carmen, La Bohème, Otello ja Candide. Osana Uumajan vuotta 2014 Euroopan kulttuuripääkaupunkina, hän johti NorrlandsOperanin eeppisen ulkoilmaproduktion Elektrasta. Sekä NorrlandsOperanin että Aalborgin sinfoniaorkesterin kanssa Gamba jatkoi Islannin sinfoniaorkesterin kanssa aloittamiaan, nuorille aikuisille suunnattuja suosittuja myöhäisillan konsertteja.
Gamba levyttää yksinoikeudella Chandos Recordsille. Hänen projekteihinsa kuuluvat mm. D’Indyn orkesteriteosten levytys Islannin sinfoniaorkesterin kanssa, josta hän sai Grammy-ehdokkuuden. Viimeaikaisiin levytyksiin lukeutuu ruotsalaisen Dag Wirénin teoksia Islannin sinfoniaorkesterin kanssa, sekä levyllinen brittiläisiä sävelrunoja BBC National Orchestra of Walesin kanssa.
Gamba opiskeli Colin Mettersin johdolla Royal Academy of Musicissa, ja oli ensimmäinen kapellimestariopiskelija jolle myönnettiin DipRAM -todistus. Hän voitti Lloyds Bankin BBC Young Musicians Conductors Workshopin helmikuussa 1998, jonka jälkeen hänet nimitettiin BBC Philharmonicin apulaiskapellimestariksi, missä tehtävässä hän toimi vuoteen 2002. Royal Academy of Music noteerasi hänen musiikilliset ansionsa samana vuonna, nimittäessään hänet apulaisprofessoriksi. Vuonna 2017 hänestä tuli Royal Academy of Musicin tutkijatohtori.