Kapellimestarit ja orkesterit

Petri Komulainen

Petri Komulainen on kysytty kapellimestari, käyrätorvisti ja pedagogi, joka on kotonaan niin sinfoniarepertuaarin, oopperan kuin kamarimusiikin parissa sekä kapellimestarina että instrumentalistina.

Lue lisää
Komulainen on levyttänyt kapellimestarina ja instrumentalistina useille levymerkeille, kuten BIS, Alba, Toccata Classics, Pilfink ja IFO ja vierailee johtamassa eri orkestereita. Pitkä yhteistyö säveltäjien ja nykymusiikin ammattilaisten kanssa juontaa juurensa Zagros Ensembleen, jonka taiteellisena johtajana hän on ollut vuodesta 2013. Komulainen on ollut Sibelius-Akatemian puhallinorkesterinjohdon lehtori vuodesta 2016 ja Sinfonia Lahdessa hän on soittanut käyrätorven varaäänenjohtajana vuodesta 2001.

Petri Komulainen opiskeli käyrätorvensoittoa ja orkesterinjohtoa Helsingin konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa, Freiburgin musiikkikorkeakoulussa ja Baselin Schola Cantorumissa valmistuen sekä esittävän säveltaiteen että orkesterinjohdon koulutusohjelmista 2008. Kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa 2006 hän tuli kolmanneksi

Sinfonia Lahti

Sinfonia Lahti on perinteet tunteva, uutta luova lahtelainen, suomalainen ja kansainvälinen orkesteri. Sen toiminnan ytimessä on monipuolinen sinfoniakonserttien sarja, jota täydentävät viihdekonsertit sekä Lahden ja sen alueen lapsille ja nuorille suunnattu toiminta.

Orkesterin ylikapellimestari on vuonna 2021 tehtävänsä aloittanut Dalia Stasevska ja päävierailijana aloitti 2020 saksalaiskapellimestari Anja Bihlmaier.

Lue lisää
Sinfonia Lahden tunnettuuden maailmalla ovat luoneet mittava levytystoiminta, ulkomaanvierailut ja verkkokonsertit. Jo yli 30 vuotta jatkunut levytystyö pääosin ruotsalaisen BIS-levymerkin kanssa on tuottanut lukuisia kansainvälisiä levypalkintoja.

Sinfonia Lahti on esiintynyt useilla merkittävillä festivaaleilla ja musiikkiareenoilla ympäri maailman. Orkesterin konserttivierailut ovat suuntautuneet Japaniin, Kiinaan, Etelä-Koreaan, Yhdysvaltoihin, Etelä-Amerikkaan sekä useisiin Euroopan maihin. Sinfonia Lahti aloitti säännölliset konserttilähetykset internetissä ensimmäisenä maailmassa Classiclive.com-sivustolla 2007, ja 2021 julkaistiin orkesterin oma SL Classiclive -konserttiapplikaatio. Vuonna 2015 aloitettu Hiilivapaa Sinfonia Lahti -hanke toi orkesterille kansainvälisen Classical:NEXT-innovaatiopalkinnon vuonna 2018.


Tapiola Sinfonietta

Tapiola Sinfonietta on vakiinnuttanut asemansa Suomen johtavana kamariorkesterina. Vuonna 1987 perustetussa Espoon kaupunginorkesterissa soittaa 44 muusikkoa. Sen vivahteikkaat tulkinnat ovat saaneet kiitosta aikakaudesta ja tyylisuunnasta riippumatta.

Tapiola Sinfonietta esiintyy usein ilman kapellimestaria, mikä kuuluu kamarimusiikillisena yhteissoittona.

Lue lisää
Orkesterin taiteellisesta suunnittelusta vastaa intendentin ja kahden muusikon muodostama johtoryhmä. Keskustelevuus ja monitaiteellisuus ulottuvat myös yhteistyöhön taiteellisten partnereiden, residenssitaiteilijoiden sekä vierailevien kapellimestarien ja solistien kanssa. Tällä kaudella taiteelliset partnerit ovat kapellimestari Ryan Bancroft ja kitaristi-säveltäjä Marzi Nyman, ja residenssitaiteilija on kirjailija Juha Itkonen.

Orkesterin kotisali on Espoon kulttuurikeskuksessa Tapiolassa. Laaja-alainen yleisötyö ulottuu kaikkiin ikäryhmiin ja esiintymiset tavoittavat kuulijoita myös konserttisalien ulkopuolella. Orkesteri konsertoi säännöllisesti kotimaisilla festivaaleilla ja palkitun diskografian ohella vierailut ulkomailla ovat vahvistaneet sen kansainvälistä tunnettuutta.


Rumon Gamba

Brittiläinen kapellimestari Rumon Gamba on Oulu Sinfonian ylikapellimestari. Tehtävää edelsivät toimet NorrlandsOperanin pääkapellimestarina (2008–2015), Aalborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina (2011–2015) ja Islannin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina (2002–2010). Hän johtaa säännöllisesti BBC:n orkestereita ja on esiintynyt useita kertoja BBC Proms -festivaalilla.

Lue lisää
Gamba on johtanut useita merkittäviä kantaesityksiä ja tehnyt yhteistyötä muiden muassa Ittai Shapiran ja BBC:n kansallisorkesterin sekä Lotta Wennäkosken ja Kymi Sinfoniettan kanssa.

Gamban yhteistyökumppaneita tällä ja tulevilla kausilla ovat Orquesta Sinfonica de Galicia, Rotterdamin ja Brysselin filharmonikot, Helsingborgin filharmonikot, Göteborgin sinfoniaorkeseri sekä WDR-radio-orkesteri. Konsertteja ja levytyksiä on myös BBC Philharmonic Orchestran kanssa. Rumon Gamba on johtanut paljon oopperaa, esimerkiksi Scottish Operan Rigoletto-tuotannon, Carmenin, La Bohèmen ja Otellon. Kuluvan kauden ohjelmassa ovat Oulun oopperan Taikahuilu sekä Kansallisbaletin Stravinsky-ilta.

Helsingin kaupunginorkesteri

Vuonna 1882 perustettu Helsingin kaupunginorkesteri on kasvanut 36 muusikon soittajistosta 102 muusikon orkesteriksi, joka konsertoi vuosittain yli 100 000 kuulijalle.

50 vuotta orkesterin ylikapellimestari oli sen perustaja Robert Kajanus.1892–1923 HKO kantaesitti valtaosan Jean Sibeliuksen sinfonisesta tuotannosta säveltäjän itsensä johdolla. Sittemmin kaupunginorkesteria ovat luotsanneet mm. Paavo Berglund, Okko Kamu, Leif Segerstam, John Storgårds ja Susanna Mälkki.

Lue lisää
Ohjelmiston taiteellisesta suunnittelusta vastaa syksystä 2023 alkaen taiteellinen johtotiimi: ylikapellimestari, taiteellinen johtaja Jukka-Pekka Saraste, päävierailija ja toinen taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto ja vuosittain vaihtuva residenssisäveltäjä, joka kaudella 23/24 on säveltäjä Anna Clyne.

Musiikkitalossa toimiva orkesteri pitää vuosittain 70–80 konserttia ja tekee säännöllisesti ulkomaankiertueita. Ensimmäinen konserttimatka suuntautui Pariisin maailmannäyttelyyn kesällä 1900. Euroopan lisäksi orkesteri on vieraillut mm. viidesti Yhdysvalloissa ja Japanissa sekä tehnyt ensimmäisenä suomalaisena sinfoniaorkesterina kiertueen Etelä-Amerikkaan. HKO:n levytyksistä useille on myönnetty palkintoja sekä mm. Grammy-ehdokkuuksia.