Maria Kliegel

Sellisti Maria Kliegel on opiskellut János Starkerin oppilaana Indianan yliopistossa Bloomingtonissa, Yhdysvalloissa. Mstislav Rostropovich on kuvaillut häntä ”La Cellissimaksi”: ”Paras kuulemani sellisti sitten Jacqueline du Prén”. 

Kliegel on voittanut monia ensimmäisiä palkintoja kansallisissa ja kansainvälisissä sellokilpailuissa, muun muassa American University Competitionin Chicagossa, German Music Competitionin Bonnissa, Aldo Parisot Competitionin Brasiliassa ja Concours Rostropovich -kilpailun Pariisissa, sekä esiintynyt solistina ympäri maailmaa. 

Kliegel on tullut tunnetuksi erityisesti sitoutumisestaan nykymusiikkiin, ja hän on kantaesittänyt  ja levyttänyt muu muassa säveltäjien Alfred Schnittke ja Sofia Gubaidulina teoksia sekä Wilhelm Kaiser-Lindemannin teoksen Hommage à Nelson Mandela. Kliegel on myös toiminut tuomarina monissa kilpailuissa ja hänet tunnetaan aktiivisesta osallistumisestaan musiikinopetukseen. Vuodesta 1986 Maria Kliegel on pitänyt mestarikursseja Kölnin musiikkiyliopistossa.

Kliegeliltä ilmestyi vuonna 2006 Schott Master Class Cello -opetusmateriaalikokonaisuuden, jossa perehdytään uusiin metodeihin sellonsoiton opiskelussa. Teos sai Digita-erikoispalkinnon parhaasta saksalaisesta opetusohjelmistosta ja Comenius EduMedia-tunnuksen vuonna 2007. Naxos on myynyt sen englanninkielistä versiota Cello Masterclass, Using Technique and Imagination to Achieve Artistic Expression vuodesta 2010.

Lähes kolmen vuosikymmenen aikana Kliegel on julkaissut Naxos-levymerkillä  yli 40 soololevyä ja saavuttanut 2 Grammy-ehdokkuutta maineikkailla ja kiitetyillä tulkinnoillaan. Hänen viimeisin levytyksensä julkaistiin keväällä 2019 GENUIN-levymerkillä. Tällä uudella albumilla Voyages Sonores Maria Kliegel esiintyy tunnetun pianisti Oliver Triendlin kanssa esittäen G. Connesson, C. Debussyn, F. Poulencin, M. de Fallan, E. Granadoksen ja G. Cassadon teoksia. Voyages Sonores oli ehdolla vuonna 2019 International Classical Music Award –  ja saksalaisen Opus Klassik -palkintojen saajaksi. Hänen laajaa repertuaariaan on tallennettu sekä CD:lle että videolle. Noin miljoonan CD:n myynnillä Maria Kliegel on sellonsoiton myyntitilastojen huipulla. 

Vuonna 2019 Maria Kliegel toimi opettajana hiljattain perustetussa Institute of Musical Excellence -oppilaitoksessa Wroclawssa (Breslau), Puolassa. Maarraskuussa 2021 Kliegel aloitti professorina University of Musicissa Italian Bresciassa.

Maria Kliegel laajentaa merkittävästi toimintaansa pedagogina kansainvälisellä La Cellissima -sellofoorumilla, jonka hän perusti syyskuussa 2021 Essenissä, Saksassa. Foorumi julkaisee useita kansainvälisiä mestarikursseja vuodessa.Maria Kliegel soittaa selloa, jonka on valmistanut Carlo Tononi Venetsiassa noin vuonna 1730.