Frans Helmerson

Ruotsalainen sellisti Frans Helmerson on esiintynyt monien arvostettujen kapellimestarien, kuten Seiji Ozawan, Colin Daviesin, Neeme Järvin, Evgeni Svetlanovin, Esa-Pekka Salosen, Herbert Blomstedtin, Sergiu Comissionan, Frübeck de Burgosin, Kurt Sanderlingin ja Mstislav Rostropovichin kanssa. Hän on myös konsertoinut useiden merkittävien orkestereiden kanssa Euroopassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa sekä Australiassa.

Helmerson opiskeli Göteborgissa, Roomassa ja Lontoossa Guido Vecchin, Guiseppe Selmin ja William Pleethin johdolla. Hän hyötyi myös suuresti Mstislav Rostropovitšin tuesta ja neuvoista.

Helmersonin rakkaus kamarimusiikkiin toi hänet Korsholman musiikkijuhlien  taiteelliseksi johtajaksi  vuosiksi 1994–2001. Hän esiintyy usein kansainvälisillä festivaaleilla, kuten Verbierissä, Pradesissa, Naantalissa, Kuhmossa ja Raviniassa. Vuonna 2003 hän perusti Michelangelo-jousikvartetin.

Helmerson toimi professorina Kölnin musiikkikorkeakoulussa ja siirtyi sen jälkeen vierailevaksi professoriksi Hanns Eisler -musiikkikorkeakouluun Berliinissä, professoriksi Kronbergin akatemiaan ja Tibor Varga -musiikkiakatemiaan sekä sellonsoiton lehtoriksi Barenboim-Said -akatemiaan.

Helmersonin äänitteet sisältävät mm. Dvorakin ja Shostakovichin konserttoja, Brahmsin kaksoiskonserton viulisti Mihaela Martinin kanssa sekä Bachin soolosellosarjoja.