Arto Noras

Arto Noras kuuluu aikamme sellotaiteen keskeisiin nimiin. Menestys Moskovan Tšaikovski-kilpailussa 1966 aloitti Sibelius-Akatemiassa Yrjö Selinin ja Pariisissa Paul Tortelierin johdolla opiskelleen Noraksen huomattavan kansainvälisen uran.

Noras on esiintynyt solistina kaikkialla maailmassa useimpien merkittävien orkestereiden ja kapellimestarien kanssa sekä aktiivisesti kamarimuusikkona. Hänen ohjelmistonsa kattaa melko lailla koko sellokirjallisuuden.

​​​Noraksen levytysluettelo on laaja ja sisältää useita hänelle omistettuja teoksia. Hän on levyttänyt mm. yhteistyössä Krzysztof Pendereckin ja Aulis Sallisen kanssa. Noraksen ura professorina Sibelius-Akatemiassa, mestarikurssit kaikkialla maailmassa sekä toiminta kansainvälisten sellokilpailujen tuomaristossa on ollut vaikuttamassa sellonsoiton kehitykseen sekä Suomen että koko maailmassa.

Noras on perustanut Naantalin Musiikkijuhlat sekä Kansainvälisen Paulon sellokilpailun. Hän toimi Naantalin Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana 1980–2022. Tänä aikana hän sekä tilasi että kantaesitti useita uusia sävellyksiä.