Arto Noras

Arto Noras kuuluu aikamme sellotaiteen keskeisiin nimiin. Menestys Moskovan Tšaikovski-kilpailussa 1966 aloitti Sibelius-Akatemiassa Yrjö Selinin ja Pariisissa Paul Tortelier’n johdolla opiskelleen Noraksen kansainvälisen uran.

Noras on esiintynyt solistina kaikkialla maailmassa useimpien merkittävien orkestereiden ja kapellimestarien kanssa sekä aktiivisesti kamarimuusikkona. Hänen ohjelmistonsa kattaa melko lailla koko sellokirjallisuuden.

Noraksen levytysluettelo on laaja ja sisältää useita hänelle omistettuja teoksia. Hän on levyttänyt mm. yhteistyössä Krzysztof Pendereckin ja Aulis Sallisen kanssa. Hänen uransa professorina Sibelius-Akatemiassa, kansainväliset mestarikurssinsa sekä toiminta merkittävien sellokilpailujen tuomaristossa ovat olleet vaikuttamassa sellonsoiton kehitykseen kaikkialla maailmassa.

Noras on perustanut Naantalin Musiikkijuhlat sekä Kansainvälisen Paulon sellokilpailun. Hän oli Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja 1980–2022. Tänä aikana hän sekä tilasi että kantaesitti useita uusia teoksia.