Martti Rousi

Soitettuaan pari vuotta pianoa Martti Rousi aloitti sellonsoiton opinnot 1968 kotikaupungissaan Turussa ja jatkoi niitä Sibelius-Akatemiassa opettajanaan professori Arto Noras. Hän opiskeli myös Indianan yliopistossa ASLA Fulbright -stipendiaattina 1980-luvulla. Rousi voitti Turun sellokilpailun 1982 ja Indianan yliopiston konserttokilpailun 1986. Kansainvälisessä Tšaikovski-kilpailussa 1986 hän sai toisen palkinnon.

Rousi on esiintynyt orkesterisolistina eurooppalaislavojen lisäksi New Yorkissa ja Tokiossa, ollut kysytty kamarimuusikko festivaaleilla Euroopassa ja USA:ssa ja tehnyt useita levytyksiä. 1990-luvulla hän soitti triossa, johon kuuluivat hänen lisäkseen viulisti Leonidas Kavakos ja pianisti Peter Nagy. Hän on esiintynyt paljon pianistien kuten Olli Mustosen, Kathryn Stottin, Henri Sigfridssonin, Laura Mikkolan, Massimo Somenzin ja Juhani Lagerspetzin kanssa. Rousi tunnetaan myös pitkäaikaisena Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Samassa tehtävässä hän on toiminut myös Helsingin Sibafestissä ja Hämeenlinnan Verkatehtaan Sibelius-sarja-tapahtumassa. Viime vuonna hänet nimitettiin Sysmän Suvisoiton taiteelliseksi johtajaksi. Vuodesta 1995 lähtien Rousi on toiminut Sibelius-Akatemian sellomusiikin professorina, minkä lisäksi hän opettaa säännöllisesti myös Pietarissa. Rousin oppilaat ovat saavuttaneet huomattavaa menestystä sellokilpailuissa.

Rousin soittimista Carlo Giuseppe Testoren sello on vuodelta 1690 ja J.B. Lefevre -merkkinen sello puolestaan vuodelta 1760.