LAURENCE LESSER

Kun Pablo Casals kuuli Laurence Lesserin soittavan Zermattin mestarikurssilla 1960-luvun alussa, hän sanoi Lesserille: ”Kiittäkää Jumalaa saamastanne lahjakkuudesta!”. Los Angelesissa syntynyt Laurence Lesser on opiskellut matematiikkaa Harvardissa ja valmistunut vuonna 1961. Hän jatkoi opintojaan Kölnissä Gaspard Cassadón johdolla. Vuonna 1962 Lesser voitti ensipalkinnon Cassadó-kilpailussa, jonka jälkeen hän palasi Los Angelesiin ensin opiskelemaan Gregor Pjatigorskin opissa, ja siitä jatkaen Pjatigorskin assistenttina Etelä-Kalifornian yliopistossa. Baltimore Peabody Instituten professuurin jälkeen Lesser kutsuttiin New England Konservatorioon ensin sello-osaston puheenjohtajaksi ja hänet nimitettiin oppilaitoksen johtajaksi 1983. Opettaminen on aina ollut tärkeä osa Lesserin muusikkoutta. Hänen entiset oppilaansa, joita voidaan laskea sadoissa, ovat solisteina, orkestereiden äänenjohtajina ja orkesterimuusikkoina, kamarimuusikkoina ja opettajina kaikkialla Yhdysvalloissa sekä ympäri maailman.

Lesser on esiintynyt merkittävien orkestereiden, kuten Boston Symphony Orchestra-, London Philharmonic-, Los Angeles Philharmonic-, New Japan Philharmonic- sekä Tokyo Philharmonic- orkesterin solistina. Hän on soittanut myös maineikkaissa Heifetz-Pjatigorski-konserteissa ja levytyksissä. Lesserin ensikonsertti New Yorkissa oli arvostelumenestys. Konsertista Hampurissa ja siellä Lesserin soittamasta Tsaikovskin Rokokoo-variaatioista Die Welt kirjoitti, että ”tämä syvällisesti sisäistetty esitys ei enää olisi voinut olla järisyttävämpi”.

Lesser on osallistunut kamarimuusikkona Casalsin, Marlboron, Spoleton, Ravinian, Music@Menlon sekä Santa Fen festivaaleille. Hänet on kutsuttu myös kansainvälisten kilpailujen tuomaristoihin, kuten Tsaikovski-kilpailuun 1994.