Frans Helmerson

Ruotsalainen Frans Helmerson opiskeli ensin Guido Vecchin opissa Göteborgissa, jonka jälkeen hänen opettajinaan toimivat Giuseppe Selmi Roomassa ja William Pleeth Lontoossa. Voitettuaan vuonna 1971 Cassadon sellokilpailun Firencessä, voitto avasi tien kansainväliselle uralle.

Helmerson on tehnyt yhteistyötä useiden tunnettujen kapellimestareiden kanssa, kuten Seiji Ozawa, Colin Davies, Neeme Järvi, Evgeni Svetlanov, Esa-Pekka Salonen, Herbert Blomstedt, Sergiu Comissiona, Rafael Frübeck de Burgos, Kurt Sanderling sekä Mstislav Rostropovich. Lisäksi hän on konsertoinut ympäri maailman tunnettujen orkestereiden solistina niin Euroopassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa kuin Australiassakin.

Kamarimusiikki on ollut erityisen lähellä Helmersonin sydäntä. Hän onkin esiintynyt lukuisilla kamarimusiikkifestivaaleilla muun muassa Verbierissä, Naantalissa, Kuhmossa ja Raviniassa. Lisäksi Helmerson toimi Suomessa Korsholman Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuosina 1994-2011. Vuonna 2002 hän oli perustamassa Michelangelo-jousikvartettia yhdessä Mihaela Martinin, Daniel Austrichin sekä Nobuko Imain kanssa. Solisti-, kamarimuusikko- sekä kapellimestariuran lisäksi Helmerson on tehnyt paljon opetustöitä. Hän on opettanut muun muassa Kölnin musiikkikorkeakoulussa sekä Kronbergin Akatemiassa. Vuosina 2011 ja 2012 hän toimi vierailevana professorina Berliinin Hanns Eislerin musiikkikorkeakoulussa. Frans Helmerson soittaa Domenico Montagnan selloa vuodelta 1690-1750.