Kapellimestarit ja orkesterit

Eva Ollikainen
Eva Ollikainen (s. 1982) aloitti koulutuksensa kapellimestariksi poikkeuksellisen nuorena, vain kolmenikäisenä hullaantumalla oopperanäytöksessä ikihyviksi. Uranäkymiensä tavoittelun hän aloitti soittamalla pianoa, ja 15-vuotiaana hän jo kävi Jorma Panulan kursseilla. Samoihin aikoihin kun hän oli valmistumassa Sibelius-Akatemiasta pianistiksi Ollikainen ahkeroi kapellimestariluokalla, josta hän valmistui vuonna 2005. Monen vuoden ajan Ollikainen huhki pikatahdilla töitä uutena suomalaisena huippulahjakkuutena, mutta vuosikymmenen taitteessa hän päätti viheltää liian kiireiseksi muodostuneen pelin poikki, myi omaisuutensa ja lähti purjehtimaan Atlantille ja Eteläiselle jäämerelle. Ei ollut varmaa, jatkuisiko ura musiikissa koskaan. Kuten nyt tiedetään, Ollikainen palasi kahden vuoden jälkeen musiikkielämään uudistuneena ja kypsänä tulkitsijana, joka ei tingi partituurien tutkimiseen jäävästä ajasta ja syvällisestä musiikkiin perehtymisestä. Tällä kaudella hän johtaa mm. Helsingin kaupunginorkesteria ja Dresdenin Staatskapellea ja aloittaa Nordiska Kammerorkesterin ylikapellimestarina. Paulon sellokilpailun konsertit johtava Ollikainen on itsekin saanut uralleen nostetta musiikkikilpailusta voitettuaan vuonna 2003 Jorma Panula -kapellimestarikilpailun. Vaikka Paulon sellokilpailun konserteissa kuullaankin pelkkiä solistinumeroita ja vieläpä kilpailuympäristössä, Ollikainen suhtautuu tehtäväänsä kuin muihinkin sinfoniakonsertteihin. Ollikainen on vuonna 2009 saanut Hulda Paulo -palkinnon, josta hän on hyvin kiitollinen.

Sinfonia Lahti
Sinfonia Lahtea (Lahden kaupunginorkesteri) on kutsuttu ”pienen kaupungin ihmeeksi”. Levytysyhteistyön aloittaminen ruotsalaisen BIS-levy-yhtiön kanssa oli ensimmäinen vahva signaali paikallistason toimijan suuntautumisesta kohti kansainvälistä orkesterimaailmaa, ja orkesteri on toteuttanut suurimman osan villeimmistä utopioistaan yhdessä ylikapellimestarinsa Osmo Vänskän kanssa (1988–2008). Syyskauden 2008 alusta kevääseen 2011 orkesterin taiteellinen neuvonantaja ja Sibelius-festivaalin taiteellinen johtaja oli kapellimestari Jukka-Pekka Saraste. Orkesterin ylikapellimestarina ja Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana toimi Okko Kamu syksystä 2011 kevätkauden 2016 loppuun, ja syyskauden 2016 alusta lähtien näissä toimissa kautensa aloitti Dima Slobodeniouk. Muusikoiden kanssa yhdessä 1990-luvun alussa asetettu tavoite kansainvälisestä kiertuetoiminnasta, uudesta konserttitalosta ja ennakkoluulottomista projekteista muodosti ajatuksen orkesterista ”erilaisena edelläkävijänä”. Vuodesta 2000 lähtien orkesterin koti on ollut loistavasta akustiikastaan tunnettu Sibeliustalo. Lukuisten levypalkintojen myötä ovat ovet auenneet myös kansainvälisille areenoille. Ensimmäinen suuri kiertue tehtiin Japaniin vuonna 1999, ja samana vuonna orkesteri debytoi menestyksekkäästi myös Avery Fisher Hallissa New Yorkissa. Näitä voitokkaita esiintymisiä seurasivat uusintakutsut, ja kiertueet toteutettiin Yhdysvaltoihin tammikuussa 2005 ja Japaniin vuosina 2003, 2006 ja 2015. Orkesteri on esiintynyt Amsterdamin Concertgebouw’ssa, Berliinin Filharmoniassa, Buenos Airesin Teatro Colónissa, Pietarin Valkeat yöt -festivaalilla, kahdesti BBC Proms -festivaalilla Lontoossa ja kuudessa konsertissa Wienin Musikvereinissa. Lisäksi orkesteri on konsertoinut mm. Kiinassa, Brasiliassa, Ranskassa, Espanjassa, Puolassa ja Belgiassa saaden esityksistään runsaasti kiitosta kansainväliseltä lehdistöltä. Sibeliuksen lisäksi orkesterin toiminnan ytimessä on ollut vuodesta 1992 tuottoisa yhteistyö nimikkosäveltäjänsä Kalevi Ahon kanssa. Aho on säveltänyt orkesterille mm. viisi sinfoniaa, ja orkesteri on levyttänyt suuren osan Ahon laajasta orkesterituotannosta. Nämä levytykset ovat poikkeuksetta saaneet ylistävän vastaanoton kansainväliseltä lehdistöltä, niin kuin itse asiassa lähes kaikki levyt orkesterin lähinnä BIS-yhtiölle tekemästä jo noin 80 äänitteen kokoelmasta. Syksyllä 2009 orkesterin BIS-levyjen kansainvälinen myynti ylitti miljoonan myydyn levyn rajan. Yksi Sinfonia Lahden painopistealueista on lasten ja nuorten kanssa tehtävä työ. Jo kymmenen vuoden ajan orkesterin projektiryhmät ovat esim. jalkautuneet lahtelaisiin kouluihin ja päiväkoteihin tekemään sävellystyötä lasten kanssa Hei, me sävelletään! -projektin merkeissä.

Tapiola Sinfonietta
Tapiola Sinfonietta – Espoon kaupunginorkesteri – tunnetaan laajasta ja monipuolisesta ohjelmistostaan sekä siitä, että se esiintyy usein myös ilman kapellimestaria. Orkesterin ominaissoinnissa kuuluu muusikoiden syvä, keskinäinen vuorovaikutus. Vuonna 1987 perustettu orkesteri on kasvanut kolmenkymmenen vuoden aikana jousiorkesterista 43 soittajan wieniläisklassiseksi kokoonpanoksi. Useimmista muista suomalaisista orkestereista poiketen orkesteri vastaa itse taiteellisesta ohjelmasuunnittelustaan. Tapiola Sinfonietta tekee pitkäjänteistä yhteistyötä taiteellisten partnereidensa kanssa, ja orkesterissa vierailee säännöllisesti aikamme valovoimaisimpia kapellimestareita ja solisteja. Ohjelmassa on runsaasti myös kamarimusiikkia ja ennakkoluulottomia produktioita yli taiteenalojen. Toiminta Espoon kaupunginorkesterina tavoittaa kuulijoita konserttien lisäksi myös kouluissa, sairaaloissa, neuvoloissa ja hoivakodeissa. Tapiola Sinfonietta vierailee säännöllisesti kotimaisilla festivaaleilla ja on tehnyt lukuisia kiertueita Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa. 70 levyn diskografia on noteerattu maailmanlaajuisesti.

Susanna Mälkki
Helsingissä syntynyt ja nuoruutensa asunut Susanna Mälkki on kasvanut Helsingin kaupunginorkesterin säestyksellä. Pienenä hän istui orkesterin konserteissa perheensä kanssa, ja nuorena musiikinopiskelijana seurasi tarkasti orkesterimuusikoiden ammattitaitoa ja nautti maailman parhaiden solistien esiintymisistä. Vuonna 2004 hän pääsi ensimmäistä kertaa johtamaan orkesteria, jonka 13. ylikapellimestarina hän aloitti syksyllä 2016. Mälkin tie kapellimestariksi on kulkenut Sibelius-Akatemian ja Tukholman Edsberg-instituutin selloluokkien kautta. Hän voitti kansalliset Turun sellokilpailut ja nousi Göteborgin sinfoniaorkesterin soolosellistiksi, mutta jo nuorena kytemään jäänyt innostus orkesterinjohtamiseen ohjasi häntä koko ajan kohti kapellimestariopintoja. Mälkin ensikosketus orkesterinjohtamiseen tuli Tukholmassa orkesterisoitinten opiskelijoista kootun pienyhtyeen kapellimestarina. Toisen kerran Mälkki johti koulun kamariorkesteria Ruotsin radion sinfoniaorkesterin silloisen ylikapellimestarin Esa-Pekka Salosen seuratessa vierestä. Tunne todellisen intohimon löytymisestä oli sinä hetkenä kirkas ja on sitä edelleen. Mälkin läpimurto tapahtui vuonna 1999 Helsingin juhlaviikoilla, ja ensimmäisen vakiokiinnityksensä hän sai Stavangerin orkesterin musiikillisena johtajana. Maineikkaan nykymusiikkiorkesteri Ensemble Intercontemporainin taiteellisena johtajana (2006–2013) hän vakiinnutti nimensä aikamme musiikin syvällisenä tulkkina. Mälkki on johtanut maailman parhaita orkestereita, kuten kaikkia USA:n Big Five -orkestereita, Amsterdamin Concertgebouw’ta, Berliinin filharmonikkoja ja Lontoon sinfoniaorkesteria sekä vieraillut oopperataloissa aina New Yorkin Metropolitanista ja Pariisin oopperasta Milanon La Scalaan ja Wienin valtionoopperaan. Syksyllä 2017 hän aloitti Los Angelesin filharmonikoiden päävierailijana. Musical America -lehti valitsi Mälkin vuoden kapellimestariksi 2017.

Helsingin kaupunginorkesteri
Helsingin kaupunginorkesteri on perustettu vuonna 1882 ja on siten Pohjoismaissa pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut ammattisinfoniaorkesteri. Se on kasvanut 36 muusikon soittajistosta 102 vakinaisen soittajan orkesteriksi, joka konsertoi vuosittain noin 100 000 kuulijalle. Viisi ensimmäistä vuosikymmentä orkesterin ylikapellimestarina oli sen perustaja Robert Kajanus. Vuosina 1892-1923 orkesteri kantaesitti valtaosan Jean Sibeliuksen sinfonisesta tuotannosta säveltäjän itsensä johdolla. Sittemmin kaupunginorkesteria ovat luotsanneet mm. Paavo Berglund, Okko Kamu ja Leif Segerstam. Ylikapellimestari John Storgårdsin kausi päättyi vuoden 2015 lopussa. Kapellimestari Susanna Mälkki valittiin syyskuun 2014 alussa orkesterin seuraavaksi ylikapellimestariksi, ja hänen syksyllä 2016 käynnistynyt kautensa jatkuu kevääseen 2021. Vuonna 2011 kaupunginorkesteri aloitti konsertoinnin uudessa kotisalissaan Helsingin Musiikkitalossa. Vuosittaisten 70-80 konsertin lisäksi orkesteri tekee säännöllisesti ulkomaankiertueita. Ensimmäinen konserttimatka suuntautui Pariisin maailmannäyttelyyn kesällä 1900. Orkesteri on Euroopan lisäksi vieraillut mm. neljä kertaa Yhdysvalloissa ja Japanissa sekä tehnyt ensimmäisenä suomalaisena sinfoniaorkesterina konserttikiertueen Etelä-Amerikkaan. HKO on saanut tunnustusta levytyksistään, joista useille on myönnetty palkintoja sekä mm. Grammy-ehdokkuuksia.