Tsuyoshi Tsutsumi

Tsyoshi Tsutsumi on sukupolvensa merkittävimpiä sellotaiteilijoita ja arvostettu opettaja. The Herald Times kuvasi Tsyoshi Tsutsumia taiteilijaksi, joka ”antaa musiikkiinsa henkistä kvaliteettia”. Debytoituaan 12-vuotiaana Tokio Filharmonian solistina ja voitettuaan vuonna 1963 Casals-kilpailun Budapestissa hän on esiintynyt lukuisien maailman merkittävimpien orkestereiden kanssa, joista mainittakoon Ranskan Kansallisorkesteri, Berliinin Radion Sinfoniaorkesteri, Kuninkaallinen Concertgebouw, Rotterdamin, Münchenin ja Varsovan filharmoniaorkesterit sekä Chicagon, Indianapolisin ja Vancouverin sinfoniaorkesterit. Eräs vaikuttavimmista solistikonserteista hänen urallaan on maailmanlaajuisesti televisioitu YK:n konsertti, jossa Toho Gakuen-orkesteria johti Seiji Ozawa.

Tsutsumi tunnetaan useiden japanilaisten nykysäveltäjien, kuten Toru Takemitshun, Akira Myoshin ja Toshiro Mayuzumin sävellysten kantaesittäjänä. Aktiivisen solistiuransa lisäksi hän opettaa mestarikurseilla Yhdysvalloissa, Ranskassa, Hollannissa, Kanadassa, Etelä-Koreassa, Taiwanissa sekä muualla Aasiassa. Opetettuaan virassa miltei kaksi vuosikymmentä Indianan yliopistossa hän palasi omaan opinahjoonsa Toho Gakuen School of Music:iin johtajaksi yhdeksän vuoden ajaksi. Tsutsumi on kutsuttu professoriksi em. Toho Gakuenin musiikkikouluun (1976-) ja lisäksi myös Korea National Universityn vierailevaksi professoriksi (2017-), Suntory Hallin johtajaksi (2007-) sekä Kirishima International Music Festivalin taiteelliseksi johtajaksi (2000-).

Tsyoshi Tsutsumi on palkittu vuonna 2013 Japanin Taideakatemian korkeimmalla palkinnolla, Keisarin mitalilla ja nimityksellä ansioituneena kulttuurivaikuttajana. Tsutsumi on Japanin Taideakatemian jäsen vuodesta 2009.

X